Staj ile İlgili Sık Sorulan Sorular
# Öğrenciler staj yapmak zorunda mıdır?
Öğrenciler staj yapmak zorunda değildir. Staj uygulaması, yönergede belirlenen şartları yerine getiren ve staj yapmak isteyen öğrenciler içindir.
# Staj hangi sektörde yapılmalıdır?
Staj, kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Dolayısıyla öğrenci ister bir kamu kurumunda isterse de özel sektörde bir işletmede staj yapabilir.
# Öğrenciler istedikleri her kurum ve/veya kuruluşta staj yapabilir mi?
Öğrenciler istedikleri her kurum ve/veya kuruluşta staj yapamamaktadır. Staj yapılacak işyerlerinin/kurum ve kuruluşların, bölümün eğitim programlarının özüne uygun ve kazandırılmak istenen bilgi ve beceriyi sağlayacak nitelikte olmalıdır. Buna ilişkin değerlendirme, Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörü tarafından yapılır, Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonunun kararına sunulur.
# Staj yapan öğrenci denetlenir mi?
Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörü, stajın amacına ve kurallarına uygun yürütülmesini takip etmek ve gerektiğinde staj yapılan veya uygulamalı eğitim alınan işyerinden öğrenci hakkında bilgi alarak sürecin öğrencinin faydasına olacak biçimde yürümesini sağlamakla yükümlüdür.
# Staj için fakültede kiminle görüşülmelidir?
Öğrencilerin staj ve uygulamalı eğitim ile ilgili sorularını cevaplamak Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörü ’nün görev ve sorumlulukları arasında yer almaktadır.
# Staj için gerekli belgeler kime teslim edilir?
Sorumlu öğretim elemanının görev ve sorumluluğunda, öğrenciler, staj veya uygulamalı eğitime ilişkin gerekli bilgi ve belgeleri Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonu Sekreteri’ne iletmelidir. Öğrencilerin staj ve uygulamalı eğitim başvuru evrakları ile diğer belge ve dokümanlarını teslim almak ve Staj ve Uygulamalı Eğitim Dosyasını oluşturarak Sorumlu Öğretim Elemanına teslim etmek, Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonu Sekreteri’nin görev ve sorumluluğundadır.
# Sigortasız staj yapılabilir mi?
Sigorta girişi yapılmadan staj yapılamaz. SGK Müstahaklık Belgesi Sekreter tarafından kontrol edilir, öğrencilerin SGK giriş bildirgeleri hazırlanır ve bildirimi yapılır.
# Stajdan kimler yararlanabilir?
Stajdan Ağırlıklı Genel Not Ortalaması (AGNO) en az 2.00 ve üzeri olan öğrenciler yararlanabilir.
# Stajdan nasıl yararlanılabilir?
Stajın yapılacağı işyeri/kurum/kuruluşu bulmak, gerekli koşulları sağlamak ve komisyonunun onayını almak şartıyla tüm öğrenciler staj ve uygulamalı eğitimden yararlanabilir. Dolayısıyla Dekanlık tarafından resmi olarak görevlendirilen Komisyon’un onayı alınmadan staj ve/veya uygulamalı eğitimden yararlanmak mümkün değildir. AKTS kredisi en az 5, en fazla ise 10 olabilir. Söz konusu AKTS öğrencilerin mezuniyet kredisi hesabına dâhil edilir.
# Başvurularda önceliklendirme var mıdır?
Başvuru değerlendirmelerinde 6’ncı yarıyılı tamamlamış öğrencilere öncelik tanınır.
# Stajda devam zorunluluğu var mıdır?
Öğrencilerin, Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörü ve staj yerinin bilgisi dâhilinde olmak üzere toplam staj süresi için % 10 devamsızlık hakkı mevcuttur.
Devam Takip Çizelgesi, bizzat öğrenci tarafından stajın bitimini takip eden beş (5) iş günü içerisinde sorumlu öğretim elemanına veya sekretere teslim edilmelidir. Bu süre içerisinde belgenin teslim edilmemesi durumunda sigorta çıkış işlemi gerçekleştirilmektedir. Öğrenciler, işyeri yetkilileri tarafından düzenlenen Devam Takip Çizelgelerini staj bitiminde ibraz etmekle yükümlüdür. Dolayısıyla söz konusu çizelge öğrenci tarafından değil, işyeri yetkilisi tarafından düzenlenir, öğrenci bu çizelgeyi ilgili yetkiliden alarak fakültede ilgili yetkililere sunmakla yükümlüdür.
# Hangi dönemde staj yapılabilir?
Öğrenciler, gerekli şartları sağladıkları takdirde, 4’üncü yarıyıl bitiminde sadece yaz döneminde staj yapabilir. 6’ncı yarıyıl bitiminde ise yaz dönemi ile 7’nci ve 8’inci yarıyıl dönemlerinde yapabilirler. Örnek olarak, bir öğrenci, 6’ncı yarıyılını bitirmişse, ister yaz döneminde isterse de 7’inci ya da 8’inci yarıyıl dönemlerinde stajını yapabilir. Yedinci veya sekizinci yarıyıl staj başvuruları için ders programlarının uygunluğu ve haftada en az 3 (üç) iş günü staj yapmak koşulu ile staj başvurusunda bulunulabilir.
# Staj yapan öğrencinin ilgili kurum veya kuruluşa karşı sorumluluğu nedir?
Öğrencilerin, staj yaptıkları kurumlara karşı kusurları nedeniyle verecekleri zararlardan Dekanlık sorumlu değildir. Öğrenciler, stajları ve uygulamalı eğitimleri süresince Yüksek Öğretim Kurumları Öğrenci Disiplin Yönetmeliği’nin yanı sıra, işyerinin çalışma, disiplin ve iş güvenliği ile ilgili kurallarına da uymakla yükümlüdürler. Kurallara uymayan öğrencilerin durumu, işverence ilgili birimlere yazılı olarak bildirilir. İşverenin başvurusu üzerine öğrencinin durumu değerlendirilir ve gerektiğinde öğrencinin stajı veya uygulamalı eğitimi süresi dolmadan sonlandırılır veya başarısız sayılır.
# Staj yerini kim seçer?
Staj yeri, öğrenci tarafından belirlenerek Bölüm Staj ve Uygulamalı Eğitim Koordinatörünün değerlendirmesine sunulur. Koordinatör söz konusu başvuruyu Komisyon’un onayına sunar.
# Staj yeri değiştirilebilir mi?
Öğrenciler, staj yerini Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonunun bilgisi ve onayı olmadan değiştiremezler. Dolayısıyla ilgili komisyonu yalnızca bilgilendirmek yeterli olmayıp, onay alınması gerekmektedir.
# Nerede staj yapılabilir?
Stajlar, kamu kurum ve kuruluşlarında, özel işletmelerde, meslek odalarında, sivil toplum kuruluşlarında ve diğer ulusal veya uluslararası kuruluşlarda yapılabilir.
# Staj en az kaç gün olmalıdır?
En az 20 iş günü olmalıdır. İş günleri yalnızca hafta içi günlerden (Pazartesi, Salı, Çarşamba, Perşembe ve Cuma) oluşur. İster kamu alanında isterse de özel sektörde bir işletmede staj yapılsın, staj yapılan süre iş günlerinden oluşmalıdır. Staj en fazla 240 iş günü olabilir. Sigortasız staj yapılması mümkün olmadığı için öğrencinin yapılacak staj süresi için primlerinin ödeneceği anlaşılmaktadır.
# Şehir dışında veya yurt dışında staj yapabilir miyim?
Şehir dışında veya yurt dışında staj yapmak isteyen öğrenciler; kendi girişimleriyle buldukları şehir veya yurt dışındaki kurumda/kuruluşta Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonunun yazılı onayını almak koşuluyla staj yapabilirler. Bu durumda staj yapacak öğrenci için İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından sosyal sigorta primi veya benzeri prim ödenmez. İşe giriş bildirgesi bildirimi ve prim ödeme sorumluluğu staj yapılacak işyeri/kurum veya kuruluştadır. Sonuç olarak, öğrenci ilgili komisyonun yazılı onayını aldıktan sonra şehir dışında veya yurt dışında staj yapabilir. Ancak öğrenciler, sosyal sigorta priminin staj yapılacak işyeri/kurum/kuruluş tarafından ödeneceğine ilişkin belgeyi ibraz etmek koşuluyla staj yapabilirler.
# Staj hangi durumlarda geçerli olur veya olmaz?
Mücbir sebep veya haklı bir gerekçeyle stajını tamamlayamayan öğrencinin tamamlamış olduğu staj süresinin stajına sayılıp sayılamayacağına Fakülte Yönetim Kurulu karar verir. Bir öğrenci mücbir sebep dışında, staja başladıktan sonra stajını yarıda bırakırsa veya staj yaptığını belgeleyemezse yeniden staj yapamaz.
# Stajda başarılı olmak gerekli midir?
Öğrencinin stajının ve uygulamalı eğitiminin Staj ve Uygulamalı Eğitim Komisyonu tarafından başarılı olarak kabul edilmesi için:
a) Öğrencinin, staj yapılan veya uygulamalı eğitim alınan işyeri tarafından doldurulan “İşyeri Değerlendirme Formundaki” değerlendirme notunun 100 üzerinden en az 70 olması,
b) İş yerinde bulunması gereken sürelerde iş yerinde bulunması ve bunun Devam Takip Çizelgesi ile doğrulanmış olması
c) Öğrencinin, işbu yönergenin tüm maddelerine uygun davranmış olması,
ç) Öğrencinin stajını veya uygulamalı eğitimini, staj komisyonunun oy çokluğu ile başarılı sayması.
Staj yapan öğrenciler, Devam Takip Çizelgesi ve İşyeri Değerlendirme Formu dikkate alınarak ve belirlenen kazanımlar doğrultusunda başarılı veya başarısız olarak değerlendirilir. Stajları başarısız olarak değerlendirilen öğrenciler, toplam AKTS’lerinin eksik kalması halinde yeniden staj yapmak zorundadır.
# İtiraz hakkı var mıdır?
Öğrencilerin, Komisyon tarafından staj ile ilgili verilen kararlara itiraz hakkı bulunmaktadır. Stajı reddedilen öğrenci ret kararının ilan edilmesinden itibaren 7 iş günü içerisinde Dekanlığa yazılı olarak itiraz edebilir. İtiraz süresinde başvuru yapmayan öğrencilerin itirazları reddedilir. Staj veya işbaşı eğitim dersi sonucuna dair itirazlar Fakülte Yönetim Kurulu tarafından değerlendirilerek karara bağlanır. Nihai karar, Fakülte Yönetim Kurulu’nundur.
Düzenleyen
Arş. Gör. Hüseyin DEMİR
Sağlık Ekonomisi ve Politikası Anabilim Dalı
Sağlık Yönetimi Bölümü
Kaynak: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Staj ve Uygulamalı Eğitim Yönergesi